Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Wiejski kociołek z kluseczkami.

print Drukuj
Wiejski kociołek z kluseczkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Jest to pyszne danie jednogarnkowe, bardzo syte i rozgrzewające, idealne na obiad w chłodne dni. Według mnie do tego dania nie potrzeba już żadnych dodatków, ponieważ są już kluseczki. Kluseczki również zagęszczają zupę. Polecam przepis.

składniki

50 dag pieczarek

50 dag szynki wieprzowej surowej

2 duże cebule

1 duża papryka czerwona

kilka łyżek groszku zielonego ( z puszki, mrożonego lub świeżego )

4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

bulion warzywny ( tak około 4-5 szklanek )

koperek według uznania ( świeży, suszony lub mrożony )

przyprawa do wieprzowiny

 

Kluseczki:

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki soli

4 łyżki oleju

2-3 łyżki gorącej wody

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka.

2. Pieczarki obrać, umyć i dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki, następnie przesmażyć na oleju i przełożyć do mięsa.

3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć i osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski i razem z cebulą przesmażyć na oleju. Dodać do pieczarek i mięsa.

4. Całość zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.

5. Kluseczki: Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Następnie odrywać małe kawałki ciasta i na posypanej mąką stolnicy toczyć niewielkie kluseczki.

6. Pod koniec gotowania kluseczki wrzucić do potrawy razem z groszkiem, przecierem i koperkiem, gotować aż kluseczki będą miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

7. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!