Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Chlebki pita z nadzieniem.

print Drukuj
Chlebki pita z nadzieniem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie chlebki z nadzieniem to znakomita przekąska, a również propozycja na obiad. Przede wszystkim bardzo syta. Moja rodzina uwielbia takie jedzonko. Polecam:)

składniki

Składniki na ciasto:

3 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

pół szklanki ciepłej wody

pół szklanki ciepłego mleka

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

półtorej łyżeczki soli

 

Dodatkowe składniki:

1 jajko

sezam do posypania chlebków

masło do posmarowania blaszek

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Składniki nadzienia:

około 40 dag fileta z kurczaka

przyprawa kebab - gyros

1 duży pomidor

1 duży zielony ogórek

kilka liści zielonej sałaty

olej do smażenia

majonez według uznania

ulubiony ketchup według uznania

sposób przygotowania

1. Wykonanie chlebków: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody. Do roztarych drożdży dodać sól, olej i mąkę, następnie stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do dwóch blaszek o średnicy 23 cm posmarowanych masłem. Następnie ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

3. Wykonać nadzienie: Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, każdy plasterek lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawą. Odstawić na pół godziny, po tym czasie smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.


4. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Ogórka obrać i rzaem z pomidorem pokroić w plasterki.

5. Każdy chlebek pokroić na 4 części, każdą część rozciąć tak, żeby w środku zmieściło się nadzienie.

6. Do chlebków nakładać mięso i warzywa, podawać według uznania z ketchupem i majonezem. Smacznego.

Tagi: Obiady
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!