Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.

print Drukuj
Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Bardzo prosty przepis na obiad, ale i bardzo smaczny. Polecam:)

składniki

Pulpeciki:

1 jajko

1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )

1 bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia

 

Warzywa:

1 szklanka groszku zielonego ( świeżego, mrożonego lub z puszki )

1 kg marchewki

kilka gałązek natki pietruszki

3-4 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

cukier ( odrobina )

sposób przygotowania

1. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pulpeciki do miękkości i zrumienienia.

3. Warzywa: Marchewki obieramy i myjemy, następnie kroimy w słupki. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, ugotowane odcedzamy. Do odcedzonej marchewki dodajemy masło i groszek, chwilę przesmażamy, następnie przyprawiamy do smaku solę, pieprzem i cukrem.

4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje warzyw, pulpeciki i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

5. Podajemy i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!