Pulpeciki:
1 jajko
1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
Warzywa:
1 szklanka groszku zielonego ( świeżego, mrożonego lub z puszki )
1 kg marchewki
kilka gałązek natki pietruszki
3-4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
cukier ( odrobina )
1. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pulpeciki do miękkości i zrumienienia.
3. Warzywa: Marchewki obieramy i myjemy, następnie kroimy w słupki. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, ugotowane odcedzamy. Do odcedzonej marchewki dodajemy masło i groszek, chwilę przesmażamy, następnie przyprawiamy do smaku solę, pieprzem i cukrem.
4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje warzyw, pulpeciki i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
5. Podajemy i smacznego.
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
Wiejski kociołek z kluseczkami.
Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.
Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu