Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.

Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bardzo prosty przepis na obiad, ale i bardzo smaczny. Polecam:)

Składniki:

Pulpeciki:

1 jajko

1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )

1 bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia

 

Warzywa:

1 szklanka groszku zielonego ( świeżego, mrożonego lub z puszki )

1 kg marchewki

kilka gałązek natki pietruszki

3-4 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

cukier ( odrobina )

Sposób przygotowania:

1. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pulpeciki do miękkości i zrumienienia.

3. Warzywa: Marchewki obieramy i myjemy, następnie kroimy w słupki. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, ugotowane odcedzamy. Do odcedzonej marchewki dodajemy masło i groszek, chwilę przesmażamy, następnie przyprawiamy do smaku solę, pieprzem i cukrem.

4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje warzyw, pulpeciki i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

5. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy