Ciasto na placki:
1 cebula
2 jajka
1 kg ziemniaków
2 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
około 3-4 łyżki mąki pszennej
Sos:
2 łyżki masła
50 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12 %
1 szklanka bulionu warzywnego
posiekany koperek ( suszony, świeży lub mrożony )
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
1. Najpierw obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączamy z wody ( najlepiej na gęstym sicie ). Cebulę obieramy i drobniutko kroimy.
2. Do startych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną cebulę, mąkę pszenną, śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
3. Sos: Pieczarki obieramy i myjemy, następnie dobrze odsączamy z wody i kroimyw półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, chwilę przesmażamy mieszając, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamydo pieczarek i zagotowujemy, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano, po kilka minut z każdej strony.
6. Następnie na talerze nakładamy porcje placków i sosu. Podajemy i smacznego.
Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką
Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu