Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką

print Drukuj
Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki polecam na bezmięsny obiad. Smakują nie tylko miłośnikom kuchni bezglutenowej.

składniki

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 1 średnia cebula
  • 2 duże jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pieprz biały mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej

 

 Dodatkowy składnik:

  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Wykonanie placków ziemniaczanych:

  1. Ziemniaki obieram i myję, następnie ścieram je na drobnej tarce do ziemniaków i odciskam z nadmiaru wody ( ziemniaki odciskam na gęstym sitku ). Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję pokrojoną do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodaję kolejno pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszam przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!