Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

print Drukuj
Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Polecam placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

składniki

Na placki:

  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Na pulpeciki:

  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 30 dag fileta z kurczala
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa do dań z drobiu według uznania
  • pieprz ziołowy według uznania
  • gorąca woda

 

Dodatkowe składniki:

  • bułka tarta do obtaczania klopsików
  • olej do smażenia

 

sposób przygotowania

Przepis na placki ziemniaczane  z aromatycznymi klopsikami:

Wykonanie klopsików:

  1. Mięso należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa wbić jajko i wsypać bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą, następnie dokładnie masę mięsną wymieszać. Następnie uformować małe okrągłe klopsiki i obtaczać je w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażaż klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przełożyć do garnka wraz z olejem na którym się smażyły.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do klopsików, zalać gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusić do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodać koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować.

Przepis na placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki należy obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, starte odcisnąć na gęstym sicie z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obrać i bardzo drobniutko pokroić. Do ziemniaczanej masy wbić jajka, dodać cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone placki ziemniaczane osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 

Na talerze nakładać porcje placków, klopsików i sosu. Oczywiście placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami należy podawać  od razu gorące. 

Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!