Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

print Drukuj
Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Polecam placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

składniki

Na placki:

  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Na pulpeciki:

  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 30 dag fileta z kurczala
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa do dań z drobiu według uznania
  • pieprz ziołowy według uznania
  • gorąca woda

 

Dodatkowe składniki:

  • bułka tarta do obtaczania klopsików
  • olej do smażenia

 

sposób przygotowania

Przepis na placki ziemniaczane  z aromatycznymi klopsikami:

Wykonanie klopsików:

  1. Mięso należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa wbić jajko i wsypać bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą, następnie dokładnie masę mięsną wymieszać. Następnie uformować małe okrągłe klopsiki i obtaczać je w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażaż klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przełożyć do garnka wraz z olejem na którym się smażyły.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do klopsików, zalać gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusić do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodać koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować.

Przepis na placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki należy obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, starte odcisnąć na gęstym sicie z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obrać i bardzo drobniutko pokroić. Do ziemniaczanej masy wbić jajka, dodać cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone placki ziemniaczane osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 

Na talerze nakładać porcje placków, klopsików i sosu. Oczywiście placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami należy podawać  od razu gorące. 

Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!