Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Jak zrobić placki ziemniaczane

print Drukuj
Jak zrobić placki ziemniaczane

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.8

6 ocen

Nie ma jak smaczne placki ziemniaczane, gdy za oknem zimno. Przepis na placki ziemniaczane jest banalny, a więc pytanie, jak zrobić placki ziemniaczane jest po prostu retoryczne :) Niektórzy placki ziemniaczane lubią z cukrem, ja jednak preferuję z cebulą, wtedy można zjeść placki ziemniaczane jogurtem naturalnym czy śmietaną.

składniki
  • ziemniaki - 1,5 kg
  • cebula - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 3 czubate łyżki
  • olej do smażenia - szklanka
  • pieprz
  • sól
  • gęsty jogurt naturalny
sposób przygotowania

Przepis na placki ziemniaczane w kilka kroków:

  1. Obieram ziemniaki, myję je, a następnie ścieram na tarce.
  2. Kolejnym krokiem jest cebula: obieram ją, też ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków i cebuli dodaję mąkę, wbijam jajko, doprawiam pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie mieszam na jednolite, niezbyt gęste wilgotne ciasto.
  4. Tip: żeby placki ziemniaczane były chrupiące, to zamiast mąki do startych ziemniaków można dodać płatki owsiane.
  5. Rozgrzewam dosyć mocno patelnię i łyżką nakładam na rozgrzany tłuszcz małe porcje masy. W miarę smażenia spłaszczam porcję łyżką i nadaję jej kształt, jaki lubię. Smażę placki ziemniaczane do zrumienienia z obu stron.

Przepyszne placki ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło z gęstym jogurtem naturalnym.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!