Uważam, że pokrzywę można przerobić w kuchni na kilka sposobów. Pizza z pokrzywą to bardzo fajny pomysł. Naprawdę smaczna.
Ciasto:
2 łyżki ciepłego mleka
2 dag drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 12 %
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Farsz:
pęczek młodych pokrzyw ( najlepiej same czubki )
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag sera żółtego
1. Farsz: Pokrzywę umyć i osuszyć, następnie drobno pokroić. Czosnek obrać i również drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i chwilę go przesmażyć ( ważne, żeby go za mocno nie przypiec ), nastepnie dodać pokrzywę i dusić kilka minut, pod koniec duszenia dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę razem podusić i farsz wystudzić.
2. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłem mlekiem, przełożyć do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto.
3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, przełożyć do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm. Następnie na ciasto rozłożyć równomiernie farsz pokrzywowy.
4. Pizzę należy piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posypać nim pizzę pod koniec pieczenia i zapiec aż ser się rozpuści.
6. Pizza jest gotowa do podania. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu