1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta przyprawy do pizzy
20 dag startej mozzarelli
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (po upieczeniu)
garść świeżej rukoli (po upieczeniu)
Do miseczki wkruszyc drożdże, dolacy ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto.Wyrobione ciasto odstawiamy na minimum 50 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją obętość.Ciasto dzielimy na dwie części. Ja piekłam obie pizze w kwadratowej foremce o boku 27 cm. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy przecierem, posypujemy przyprawami. Na tarce ścieramy mozzarellę, posypujemy nią ciasto. Na ser sypiemy pokrojoną drobno paprykę, kukurydzę. Pieczemy pizzę w temp. 220 stopni przez 12- 15 minut.
Dopiero po upieczeniu posypujemy szynką oraz rukolą.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu