Pizza z rybą

Pizza z rybą

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Smaczny sposób na podanie dziecku ryby, za którą nie przepada

Składniki:

Na ciasto:
- 500g maki
- pol kostki drozdzy
- 1 jajko
- lyzka oleju
- niepełna szklanka letniego mleka
- szczypta galki muszkatołowej
- łyżeczka cukru


Sos: kilka lyzek przecieru pomidorowego + 3 zmiazdzone ząbki czosnku + pieprz + oregano + bazylia +troszke oleju


Dodatki na pizzy:
- gotowana ryba na czesci dziecka (u rodzicow wedzone sardynki z puszki)
- kukurydza
- oliwki
- wczesniej sparzony brokuł
- ser żółty

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
    pokruszyć drożdże do miseczki, zasypać cukrem. Jak się lekko rozpuszczą, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę mąki. Poczekać aż napuchną. Zaczyn dodać do pozostałych składników, dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  • Sos: przecier pomidorowy wymieszać dobrze z czosnkiem, olejem i przyprawami
  • Dodatki: kukurydzę i oliwki odsączyć z zalewy, rybę oczyścić z ości, sardynki odsączyć, brokuł podzielić na małe różyczki, ser żólty zetrzeć na tarce
  • Ciasto rozwałkować, położyć na blaszkę, posmarować sosem, ułożyć dodatki. Piec na termoobiegu, 180 stopni, ok. 25 min. Ciasto powinno urosnąć i zarumienić się od spodu.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy