Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kopytka można jeść podsmażone, ale czasem warto spróbowac kopytka z sosem, ja preferuję sos grzybowy, oczywiście najlepszy będzie z własnoręcznie zebranych, wysuszonych grzybów, ale i z torebki czasem mi się zdarzało zrobić.

Więc choć kopytka to prosta potrawa, łatwo ją przygotować, to już sos można zrobić wykwintny i całość nabiera już charakteru. Warto przeetestować.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • sos grzybowy

Sposób przygotowania:

Kopytka, przepis na kopytka:

  1. Obrane ziemniaki (tylko nie młode) rozgniatamy. Ziemniaki wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, sól i jajko.
  2. Rękami wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy długie wałki.Nożem kroimy wałki pod skosem na małe kopytka.
  3. Wrzucamy kopytka w partiach na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy ok. 3 minut aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Kopytka podajemy z sosem grzybowym przygotowanym w/g indywidualnych gustów. 

Życzę smacznego

Autor: Leń

Polecamy nasze przepisy