Kopytka z sosem grzybowym
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen
Ilość porcji: 6
Kopytka można jeść podsmażone, ale czasem warto spróbowac kopytka z sosem, ja preferuję sos grzybowy, oczywiście najlepszy będzie z własnoręcznie zebranych, wysuszonych grzybów, ale i z torebki czasem mi się zdarzało zrobić.
Więc choć kopytka to prosta potrawa, łatwo ją przygotować, to już sos można zrobić wykwintny i całość nabiera już charakteru. Warto przeetestować.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- sos grzybowy
Sposób przygotowania:
Kopytka, przepis na kopytka:
- Obrane ziemniaki (tylko nie młode) rozgniatamy. Ziemniaki wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, sól i jajko.
- Rękami wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy długie wałki.Nożem kroimy wałki pod skosem na małe kopytka.
- Wrzucamy kopytka w partiach na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy ok. 3 minut aż wypłyną na powierzchnię.
- Kopytka podajemy z sosem grzybowym przygotowanym w/g indywidualnych gustów.
Życzę smacznego
Autor: Leń
Polecamy również
Sprawdzony przepis na kopytka ze skwarkami z boczkiem
Kopytka to pyszna, jednodaniowa potrawa, sycąca i łatwa w przygotowaniu. A przepis na kopytka to łatwizna. Ja najbardzie...Kopytka.
Najprostsze i najsmaczniejsze kopytka. Z tego przepisu wychodzą wprost idealne. Z przepisu wyszło mi około 90 pysznych k...Kopytka z ziemniakami
Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką.Kopytka
najsmaczniejsze podawane z mięsem w sosieKoperkowe kopytka
Sprawdzony przepis na kopytka wykorzystywany w mojej kuchni. Polecam podstawowy przepis na kopytka z dodatkiem koperku,...Zobacz więcej przepisów na: