Polecamy dzisiaj:

Klasyczna sałatka jarzynowa

Kluski śląskie babci Eugenii

print Drukuj
Kluski śląskie babci Eugenii

bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.4

5 ocen

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka świeżego masła (żadne tam mixy)
  • mała łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
sposób przygotowania

A prawdziwe kluski śląskie robi się tak:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy. Najlepiej to zrobić przy użyciu kuchennej praski. Dodajemy masło i ugniatamy równo w naczyniu.
  2. Teraz trzeba dodać mąkę ziemniaczaną. W niektórych przepisach przeczytacie, ile dodać mąki na kilogram ziemniaków itp. Ale najprościej jest podzielić ziemniaki na cztery części, Jedną ćwiartkę podnosimy i kładziemy na pozostałe. Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. To idealna proporcja. Wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Masa ma być dobrze wyrobiona, bez grudek, bardzo plastyczna.
  3. Teraz czas na formowanie klusek. Bardzo proste. Odrywamy kawałek masy, formujemy „orzecha” i palcem robimy małe wgłębienie. Jeśli macie małe doświadczenie w kuchni, to pierwszy klusek nie będzie idealny. Ale kolejne będą wychodzić ładniejsze, po kilkunastu będziecie mistrzami.
  4. Stawiamy wodę na kuchenkę, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Partię przygotowanych wcześniej klusek kładziemy do wody.
  5. Kluski śląskie gotują się szybko, niecałe 5 minut. Aby się upewnić, że są już dobre, wyciągam jednego i sprawdzam.
  6. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.

 

Smacznego.

Ocena:
4.4
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!