Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Kluski śląskie babci Eugenii

print Drukuj
Kluski śląskie babci Eugenii

bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.4

5 ocen

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka świeżego masła (żadne tam mixy)
  • mała łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
sposób przygotowania

A prawdziwe kluski śląskie robi się tak:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy. Najlepiej to zrobić przy użyciu kuchennej praski. Dodajemy masło i ugniatamy równo w naczyniu.
  2. Teraz trzeba dodać mąkę ziemniaczaną. W niektórych przepisach przeczytacie, ile dodać mąki na kilogram ziemniaków itp. Ale najprościej jest podzielić ziemniaki na cztery części, Jedną ćwiartkę podnosimy i kładziemy na pozostałe. Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. To idealna proporcja. Wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Masa ma być dobrze wyrobiona, bez grudek, bardzo plastyczna.
  3. Teraz czas na formowanie klusek. Bardzo proste. Odrywamy kawałek masy, formujemy „orzecha” i palcem robimy małe wgłębienie. Jeśli macie małe doświadczenie w kuchni, to pierwszy klusek nie będzie idealny. Ale kolejne będą wychodzić ładniejsze, po kilkunastu będziecie mistrzami.
  4. Stawiamy wodę na kuchenkę, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Partię przygotowanych wcześniej klusek kładziemy do wody.
  5. Kluski śląskie gotują się szybko, niecałe 5 minut. Aby się upewnić, że są już dobre, wyciągam jednego i sprawdzam.
  6. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.

 

Smacznego.

Ocena:
4.4
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!