Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kluski śląskie z kurkowym sosem

print Drukuj
Kluski śląskie z kurkowym sosem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

3 oceny

Jest to bardzo smaczne danie obiadowe z kurkami przyniesionymi prosto z lasu. Polecam przepis na kluski śląskie w kurkowym sosie.

składniki

Kluski:

 

  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna do podsypania

 

 

Sos kurkowy:

  • 1 mała cebula
  • pół kilo kurek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 2 łyżki masła

 

Dodatkowo:

  • koprek posiekany według uznania
sposób przygotowania

Przepis na kluski śląskie z kurkowym sosem:

  1. Kluski: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
  2. Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy na cztery części, następnie jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto.
  3. Następnie z ciasta formujemy małe okrągłe kluski, następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Delikatnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
  4. Sos: Grzyby oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  5. W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy grzyby i cebulę, chwilę przesmażamy, następnie nalewamy niewielką ilość gorącej wody i dusimy do miękkości, (około 1 szklanka wody). Nadmiar wody odparowujemy.
  6. Do miękkich kurek dajemy śmietanę i chwilę gotujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  7. Na talerze nakładamy porcje klusek i sosu kurkowego, posypujemy posiekanym koperkiem według uznania.

Podajemy kluski z sosem kurkowym:) smacznego.

Ocena:
4.3
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!