Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym z cebulką


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen

Ilość porcji: 4
Przepis na kluski śląskie - takie danie polecam na syty obiad. U mnie kluski śląskie obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki.
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- sól
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- Farsz:
- 30 dag surowej szynki wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do mięsa mielonego
- papryka słodka mielona do smaku
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 1 duża cebula
- masło do smażenia
- sól do gotowania
Sposób przygotowania:
Przepis na kluski śląskie:
- Mięso oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć zmielić w maszynce. Czosnek i cebulę drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, cebulę i czosnek, smażyć często mieszając, do miękkości i zrumienienia. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i papryką. Farsz wystudzić.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i dobrze wystudzić.
- Ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 równe części, jedną część ciasta wyjąć i w to miejsce wsupać mąki ziemniaczanej. Dodać z powrotem odłożone ziemniaki, wbić jajka i zagnieść ciasto na posypanej mąką pszenną stolnicy.
- Odrywać kawałki ciasta, spłaszczać, nakładać farszu i zlepiać formując okrągłe kulki.
- Przygotowane kluski gotować w oslonej wodzie przez około 5 miut od wypłyniecia na powierzchnię. Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
- Cebulę obrać, pokroić i usmażyć do miękkości i zrumienienia.
- Kluski śląskie podawać z cebulką i masełkiem.
Smacznego! Polecam przepis na kluski śląskie w moim wykonaniu :)
Autor: babeczka35
Polecamy również

Kluseczki śląskie
Przepis na kluski śląskie, które są w sam raz na niedzielny obiadek, polane sosikiem z mięskiem. Polecam sprawdzo...
Kluski śląskie mojej mamy
Kluski śląskie to jedna moich ulubionych potraw. Kiedy planuję wizytę w rodzinnym domu wcześniej proszę, żeby na obiad b...
Śląskie ze szpinakiem
tradycyjne kluski z dziurka ,z dodatkiem zdrowego szpinaku
Kluski śląskie babci Eugenii
Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapo...
Przepyszne kluski śląskie
Jeśli macie ochotę na kluski śląskie, podaję idealny przepis na kluski śląskie. Robi się naprawdę łatwo ze składnik&oacu...Zobacz więcej przepisów na:
Kluski śląskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.