Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym z cebulką

print Drukuj
Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym z cebulką

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.1

8 ocen

Przepis na kluski śląskie - takie danie polecam na syty obiad. U mnie kluski śląskie obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • Farsz:
  • 30 dag surowej szynki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • papryka słodka mielona do smaku
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia
  • sól do gotowania
sposób przygotowania

Przepis na kluski śląskie:

  1. Mięso oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć zmielić w maszynce. Czosnek i cebulę drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, cebulę i czosnek, smażyć często mieszając, do miękkości i zrumienienia. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i papryką. Farsz wystudzić.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i dobrze wystudzić.
  4. Ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 równe części, jedną część ciasta wyjąć i w to miejsce wsupać mąki ziemniaczanej. Dodać z powrotem odłożone ziemniaki, wbić jajka i zagnieść ciasto na posypanej mąką pszenną stolnicy.
  5. Odrywać kawałki ciasta, spłaszczać, nakładać farszu i zlepiać formując okrągłe kulki.
  6. Przygotowane kluski gotować w oslonej wodzie przez około 5 miut od wypłyniecia na powierzchnię. Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
  7. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć do miękkości i zrumienienia.
  8. Kluski śląskie podawać z cebulką i masełkiem.

Smacznego! Polecam przepis na kluski śląskie w moim wykonaniu :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!