Śląskie ze szpinakiem

Śląskie ze szpinakiem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

tradycyjne kluski z dziurka ,z dodatkiem zdrowego szpinaku

Składniki:


ziemniaki ugotowane 1 kg
szpinak mrożony 1 szklanka
koperek 1 pęczek
mąka wg uznania
jajko 2 sztuki
sól do smaku
do okraszenia boczek, słonina
masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

ziemniaki gotuję dzień wcześniej.

szpinak podsmażam na maśle.

na drugi dzień miele ziemniaki ,dodaję pokrojony koperek i szpinak ,jajka,sól do smaku oraz tyle mąki aby masa nie kleiła się ,ale nie za dużo bo będą twarde.

wyrabiam.

z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego,na środku palcem robię dziurkę.

na wrzącą i osoloną wodę wrzucam kluski gotuję 1 minutę od wypłynięcia.
podaję podsmażone .

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy