Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

print Drukuj
Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Przepis na kluski śląskie. Jeżeli lubicie kluski śląskie i szpinak to polecam Wam takie połączenia. Bardzo smaczne, aromatyczne i syte. 

składniki
  • Ciasto na kluski:
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczna
  • sól do smaku
  • mąka pszenna do posypania stplnicy
  • Sos:
  • 4 ząbki duże czosnku
  • 45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 12 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • gorąca woda
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej lub białej ( u mnie zielona )
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła 82 %
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania
sposób przygotowania

Przepis na kluski śląskie w moim wydaniu:

  1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i przepiskam przez praskę. Przekładam do miski i dokładnie studzę.
  2. Następnie dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w to miejsce wsypuję mąkę ziemnaczaną. Wbijam jajka, dodaję odłożone ziemniaki i zagniatam ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe kluski i robię w nich małe wgłębienie.
  3. Szpinak rozmrażam i odsączam z nadmiaru wody. Czosnek obieram i drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam czosnek i przesmażam lekko rumieniąc, uważam, żeby za mocno nie przypiec ( będzie gorzki ).
  4. Dodaję szpinak i przesmażam cały czas mieszając, podlewam gorącą wodą i duszę do miękkości. Następnie dodaję serek i czubrycę, przyprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę.
  5. Kluski śląskie gotuję w osolonej wodzie z olejem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję je łyżką cedzakową. Masło roztapiam.
  6. Kluski śląskie nakładam na talerze, polewam je masłem i podaję z sosem.

Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!