Kluski śląskie ze szpinakowym sosem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 4
Przepis na kluski śląskie. Jeżeli lubicie kluski śląskie i szpinak to polecam Wam takie połączenia. Bardzo smaczne, aromatyczne i syte.
Składniki:
- Ciasto na kluski:
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczna
- sól do smaku
- mąka pszenna do posypania stplnicy
- Sos:
- 4 ząbki duże czosnku
- 45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 12 dag serka mascarpone
- 2 łyżki masła
- gorąca woda
- 3 łyżeczki czubrycy zielonej lub białej ( u mnie zielona )
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- Dodatkowo:
- 2 łyżki masła 82 %
- 1 łyżka oleju
- sól do gotowania
Sposób przygotowania:
Przepis na kluski śląskie w moim wydaniu:
- Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i przepiskam przez praskę. Przekładam do miski i dokładnie studzę.
- Następnie dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w to miejsce wsypuję mąkę ziemnaczaną. Wbijam jajka, dodaję odłożone ziemniaki i zagniatam ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe kluski i robię w nich małe wgłębienie.
- Szpinak rozmrażam i odsączam z nadmiaru wody. Czosnek obieram i drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam czosnek i przesmażam lekko rumieniąc, uważam, żeby za mocno nie przypiec ( będzie gorzki ).
- Dodaję szpinak i przesmażam cały czas mieszając, podlewam gorącą wodą i duszę do miękkości. Następnie dodaję serek i czubrycę, przyprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę.
- Kluski śląskie gotuję w osolonej wodzie z olejem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję je łyżką cedzakową. Masło roztapiam.
- Kluski śląskie nakładam na talerze, polewam je masłem i podaję z sosem.
Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Śląskie ze szpinakiem
tradycyjne kluski z dziurka ,z dodatkiem zdrowego szpinaku
Kluski śląskie mojej mamy
Kluski śląskie to jedna moich ulubionych potraw. Kiedy planuję wizytę w rodzinnym domu wcześniej proszę, żeby na obiad b...
Najlepsze kluski śląskie
Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w...
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu....
Kluski śląskie babci Eugenii
Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapo...Zobacz więcej przepisów na:
Kluski śląskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.