Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Keks pełnoziarnisty

print Drukuj
Keks pełnoziarnisty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.5

8 ocen

W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym  minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?

składniki
  • Jabłka 4 - 5 średnich
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Przyprawa piernikowa 20 g
  • Czekolada gorzka70% 150 g (50g do ciasta, 100g do polewy)
  • Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • Jajka 3 sztuki
  • Miód 1/2 szklanki
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka
  • Otręby do obsypania formy
sposób przygotowania

A teraz przepis na pełnoziarnisty keks:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - odstawić (można skropić delikatnie sokiem z cytryny)
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową, kakao, cynamon, sodę i przyprawę piernikową (pozostawiając 1 łyżeczkę na polewę) - odstawić
  4. Czekoladę posiekać i dodać do reszty suchych składników
  5. Oddzielić białka od żółtek
  6. Białka ubić na sztywną pianę - odstawić
  7. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste.
  8. Do żółtek stopniowo dodawać miód - miksować przez kolejne 3 - 4 minuty
  9. Masę wymieszać z oliwą extra vergine i dodać do miski z mąką - całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką
  10. Następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
  11. Blachę do pieczenia (wymiary: 8,5 x 27 cm) wysmarować oliwą i obsypać otrębami
  12. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika (170°C).
  13. Piec przez 60 minut.
  14. W tym czasie przygotować polewę (w wersji "fit" polecam podać bez polewy) : 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopić z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej
  15. Ciasto wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce
  16. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę
  17. Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu.

Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!