Keks królewski z bakaliami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 12
Keks obowiązkowo musi być z dużą ilością bakalii. Możemy go upiec na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się udaje. Pełen bakalii i pyszny. Polecam.
Składniki:
4 jajka
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
półtorej szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag dowolnych bakalii (mieszanki keksowej, rodzynek, orzechów )
dodatkowe składniki:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Sposób przygotowania:
1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać ją do ciasta. Na koniec wsypać bakalie i delikatnie wymieszać.
3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
4. Do przygotowanej foremki wyłożyć ciasto.
5. Ciasto piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Wystudzić, wyjąć z formy i gotowe.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pyszny keks o smaku piernika.
Taki keks z bakaliami można przygotować na świąteczny stół. Pysznie pachnie piernikiem. Polecam upiec, bo przepis...Keks pełnoziarnisty
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki spos&oac...Keks w wersji wieloziarnistej
Zdaję sobie sprawę, że połączenie słów keks i pełnoziarnisty czy wieloziarnisty nie brzmi zbyt zachęcająco, ale w...Przepyszny keks
Keks smakuje nie tylko w Boże Narodzenie. Mój keks jest wilgotny, słodki, bakaliowy. Polecam sprawdzony prze...Keks szybki
Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii.Zobacz więcej przepisów na: