Keks obowiązkowo musi być z dużą ilością bakalii. Możemy go upiec na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się udaje. Pełen bakalii i pyszny. Polecam.
4 jajka
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
półtorej szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag dowolnych bakalii (mieszanki keksowej, rodzynek, orzechów )
dodatkowe składniki:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać ją do ciasta. Na koniec wsypać bakalie i delikatnie wymieszać.
3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
4. Do przygotowanej foremki wyłożyć ciasto.
5. Ciasto piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Wystudzić, wyjąć z formy i gotowe.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu