Keks królewski z bakaliami.

Keks królewski z bakaliami.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Keks obowiązkowo musi być z dużą ilością bakalii. Możemy go upiec na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się udaje. Pełen bakalii i pyszny. Polecam.

Składniki:

4 jajka

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

szczypta soli

2 łyżki mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag dowolnych bakalii (mieszanki keksowej, rodzynek, orzechów )

 

dodatkowe składniki:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania:

1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać ją do ciasta. Na koniec wsypać bakalie i delikatnie wymieszać.

3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.

4. Do przygotowanej foremki wyłożyć ciasto.

5. Ciasto piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

6. Wystudzić, wyjąć z formy i gotowe.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy