Pyszny keks o smaku piernika.

Pyszny keks o smaku piernika.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Taki keks z bakaliami można przygotować na świąteczny stół. Pysznie pachnie piernikiem. Polecam upiec, bo przepis jest łatwy i sprawdzony.

Składniki:

Składniki na ciasto:

4 jajka

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

25 dag masła lub margaryny

1 szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka miodu prawdziwego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )

15 dag rodzynek

 

Dodatkowe składniki:

2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag deserowej polewy

5 dag białej polewy

masło do posmarowania foremki

1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Składniki odmierzam szklanką o pjemności 250 ml.

Wykonanie sprawdzonego ciasta:

1.
Masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram, cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. Następnie dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieram. Na koniec wsypuję rodzynki i skórki, całość dokładnie mieszam.
2.
Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Następnie do foremki przekładam przygotowane ciasto.
3.
Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzę.
4.
Obie polewy rozpuszczam według przepisu na opakowaniu i dekoruję nimi ciasto, dekoruję również skórką pomarańczową.
5.
Ciasto odstawiam do zastygnięcia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy