Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Pyszny keks o smaku piernika.

print Drukuj
Pyszny keks o smaku piernika.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki keks z bakaliami można przygotować na świąteczny stół. Pysznie pachnie piernikiem. Polecam upiec, bo przepis jest łatwy i sprawdzony.

składniki

Składniki na ciasto:

4 jajka

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

25 dag masła lub margaryny

1 szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka miodu prawdziwego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )

15 dag rodzynek

 

Dodatkowe składniki:

2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag deserowej polewy

5 dag białej polewy

masło do posmarowania foremki

1 łyżka bułki tartej

sposób przygotowania

Składniki odmierzam szklanką o pjemności 250 ml.

Wykonanie sprawdzonego ciasta:

1.
Masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram, cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. Następnie dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieram. Na koniec wsypuję rodzynki i skórki, całość dokładnie mieszam.
2.
Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Następnie do foremki przekładam przygotowane ciasto.
3.
Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzę.
4.
Obie polewy rozpuszczam według przepisu na opakowaniu i dekoruję nimi ciasto, dekoruję również skórką pomarańczową.
5.
Ciasto odstawiam do zastygnięcia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!