Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pyszny keks o smaku piernika.

print Drukuj
Pyszny keks o smaku piernika.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki keks z bakaliami można przygotować na świąteczny stół. Pysznie pachnie piernikiem. Polecam upiec, bo przepis jest łatwy i sprawdzony.

składniki

Składniki na ciasto:

4 jajka

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

25 dag masła lub margaryny

1 szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka miodu prawdziwego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )

15 dag rodzynek

 

Dodatkowe składniki:

2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag deserowej polewy

5 dag białej polewy

masło do posmarowania foremki

1 łyżka bułki tartej

sposób przygotowania

Składniki odmierzam szklanką o pjemności 250 ml.

Wykonanie sprawdzonego ciasta:

1.
Masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram, cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. Następnie dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieram. Na koniec wsypuję rodzynki i skórki, całość dokładnie mieszam.
2.
Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Następnie do foremki przekładam przygotowane ciasto.
3.
Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzę.
4.
Obie polewy rozpuszczam według przepisu na opakowaniu i dekoruję nimi ciasto, dekoruję również skórką pomarańczową.
5.
Ciasto odstawiam do zastygnięcia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!