Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pyszny keks o smaku piernika.

print Drukuj
Pyszny keks o smaku piernika.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki keks z bakaliami można przygotować na świąteczny stół. Pysznie pachnie piernikiem. Polecam upiec, bo przepis jest łatwy i sprawdzony.

składniki

Składniki na ciasto:

4 jajka

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

25 dag masła lub margaryny

1 szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka miodu prawdziwego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )

15 dag rodzynek

 

Dodatkowe składniki:

2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag deserowej polewy

5 dag białej polewy

masło do posmarowania foremki

1 łyżka bułki tartej

sposób przygotowania

Składniki odmierzam szklanką o pjemności 250 ml.

Wykonanie sprawdzonego ciasta:

1.
Masło lub margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram, cały czas ucierając dodaję miód i przyprawę do piernika. Następnie dodaję sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieram. Na koniec wsypuję rodzynki i skórki, całość dokładnie mieszam.
2.
Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Następnie do foremki przekładam przygotowane ciasto.
3.
Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzę.
4.
Obie polewy rozpuszczam według przepisu na opakowaniu i dekoruję nimi ciasto, dekoruję również skórką pomarańczową.
5.
Ciasto odstawiam do zastygnięcia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!