- 1 cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
- liść laurowy
- olej do smażenia
- woda do podlania mięsa
- łyżka mąki
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć mięso. Kiedy się mocno zrumieni, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Mięso zalać wodą (tak, aby było całe zakryte). Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia. Dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę i seler (w kawałkach). Wsypać trochę soli, pieprzu, majeranku, wrzucić liść laurowy. Gotować ok 15-20 min, aż mięso będzie miękkie.
Sos zagęścić łyżką mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu