Gołąbki z pieczarkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
15 Ocen

Ilość porcji: 6
Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak również gołąbki z dodatkiem pieczarek. Takie gołąbki dobrze komponują się w zestawie i podnoszą walory smakowe potrawy.
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 1 szklanka ryżu
- 25 dag mielonej wieprzowiny (biodrówki)
- 30 dag pieczarek
- natka pietruszki
- 1 jajko
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
- sól, pieprz
- 4 suszone grzyby
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 śmietana
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Gołąbki z pieczarkami:
- W osolonej wodzie obgotowujemy kapustę do miękkości wierzchnich liści i stopniowo je zdejmujemy. Liście studzimy (możemy odkroić zgrubiałe łodyżki).
- Parujemy ryż w 2 szklankach osolonej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
- Teraz czas na farsz. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, wypłukane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki, połowę posiekanej natki pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Każdy liść dość obficie faszerujemy nadzieniem mięsno - pieczarkowym i zawijamy.
- Gołąbki układamy ściśle w garnku i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy ok. godzinę podlewając wodą i dodając przyprawy, pokruszone suszone grzyby i sos sojowy.
- Gołąbki można podać ze śmietaną. Gołąbki odmienne niż tradycyjne, ale równie smaczne.
Smacznego
Autor: basia
Polecamy również

Gołąbki babci Hani
Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...
Gołabki z dodatkiem sera żółtego
Gołąbki są pyszne warto spróbować moja córka innych nie chce jeśc.
Gołąbki z mięsem
Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też go...
Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron
Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne,...
Gołąbki z kaszą perłową
dziś zrobiłam gołąbki z mięsem mielonym i kaszą perłową ,smakują rewelacyjnie .PolecamZobacz więcej przepisów na:
Gołąbki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.