Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Gołąbki z pieczarkami

print Drukuj
Gołąbki z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

15 ocen

Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak również gołąbki z dodatkiem pieczarek. Takie gołąbki dobrze komponują się w zestawie i podnoszą walory smakowe potrawy.

składniki
  • 1 biała kapusta 
  • 1 szklanka ryżu
  • 25 dag mielonej wieprzowiny (biodrówki)
  • 30 dag pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 śmietana
  • 1 łyżka mąki pszennej
sposób przygotowania

Gołąbki z pieczarkami:

  1. W osolonej wodzie obgotowujemy kapustę do miękkości wierzchnich liści i stopniowo je zdejmujemy. Liście studzimy (możemy odkroić zgrubiałe łodyżki).
  2. Parujemy ryż w 2 szklankach osolonej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Teraz czas na farsz. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, wypłukane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki, połowę posiekanej natki pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Każdy liść dość obficie faszerujemy nadzieniem mięsno - pieczarkowym i zawijamy.
  5. Gołąbki układamy ściśle w garnku i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy ok. godzinę podlewając wodą i dodając przyprawy, pokruszone suszone grzyby i sos sojowy.
  6. Gołąbki można podać ze śmietaną. Gołąbki odmienne niż tradycyjne, ale równie smaczne. 

Smacznego

Ocena:
3.8
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!