Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Gołąbki z dorsza

print Drukuj
Gołąbki z dorsza

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

1 ocena

Przepis na gołąbki. Oto pyszne gołąbki z dorsza i kaszą jęczmienną w liściach z białej kapusty. Pyszny obiad, pyszne gołąbki, po prostu mega.

składniki
  • na gołąbki:
  • 1 główka białej kapusty
  • ok. 800g filetów z dorsza
  • ok. 150g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • na sos:
  • woda z pieczenia gołąbków
  • koncentrat pomidorowy
  • trochę mąki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • majeranek
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na gołąbki z dorsza:

  1. Najpierw kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, a filety z dorsza oczyścić z ości, umyć, dokładnie odcisnąć z wody lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mielenia mięsa z drobnym sitkiem, żeby zmielić ewentualne pozostałe ości.
  3. Kapustę sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju i oddzielić liście. Nie wylewamy wody.
  4. Farsz rybny: zmieloną rybę wymieszać z przestudzoną kaszą, doprawić solą i pieprzem. Nadziewać liście kapusty farszem, zawijać gołąbki.
  5. Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, zalać wodą ze sparzania kapusty (można zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Przykryć. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min do godziny.
  6. Sos: odlać do garnuszka wodę z pieczenia gołąbków, zagotować, rozrobić z koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką, doprawić.
  7. Gołąbki podawać na gorąco polane sosem.

Pyszne gołąbki gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!