Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

print Drukuj
Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.5

2 oceny

Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne, a przepis na gołąbki w tym wydaniu jest dosyć prosty. Polecam!

składniki
  • pół szklanki oliwy
  • 3 cebule
  • marynowane liście winogron 30 sztuk
  • ryż 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • piniola - 4 łyżki
  • rodzynki koryntki - 4 łyżki
sposób przygotowania

Przepis na greckie gołąbki czyli dolmadakia, czyli polecam wspomnienia z wakacji:

  1. Najpierw liście winogron musimy odsączone rozłożyć na ściereczce, a potem siekamy cebulę i na połowie oliwy szklimy ją na patelni.
  2. Do cebuli dodajemy piniole a następnie posiekany koperek oraz miętę jak również rodzynki oraz ryż. Wszystko dokładnie przyprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.
  3. Tak przygotowany farsz rozkładamy na 24 liściach winogron i zawijamy z nich gołąbki. Pozostałe sześć liści winogronowych układamy na dnie garnka a na nich układamy gołąbki.
  4. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, która nam została i zalewamy do przykrycia gołąbków wodą. Gotujemy około pół godziny na niewielkim ogniu.

Gołąbki dolmadakia gotowe, można się zajadać.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Gwiazdka

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)
Szparagi z sosem holenderskim
Gwiazdka

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Gwiazdka

Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.

makaronowe koszyczki zanurzone w soie zapewne każdy lubi ;-)
Schab z pieczarkami i kapustą
Gwiazdka

Schab z pieczarkami i kapustą

Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowym
Kurczak z warzywami w cukierku
Gwiazdka

Kurczak z warzywami w cukierku

Przepis na pierś z kurczaka. Fajna propozycja dla zachęcenia do jedzenia dzieci ale dorośli również zjedzą z apetytem. Polecam mój przepis na obiad z kurczaka!  
Bananowe racuszki
Gwiazdka

Bananowe racuszki

Przepyszny deser, znika szybko.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!