Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

print Drukuj
Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.5

2 oceny

Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne, a przepis na gołąbki w tym wydaniu jest dosyć prosty. Polecam!

składniki
  • pół szklanki oliwy
  • 3 cebule
  • marynowane liście winogron 30 sztuk
  • ryż 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • piniola - 4 łyżki
  • rodzynki koryntki - 4 łyżki
sposób przygotowania

Przepis na greckie gołąbki czyli dolmadakia, czyli polecam wspomnienia z wakacji:

  1. Najpierw liście winogron musimy odsączone rozłożyć na ściereczce, a potem siekamy cebulę i na połowie oliwy szklimy ją na patelni.
  2. Do cebuli dodajemy piniole a następnie posiekany koperek oraz miętę jak również rodzynki oraz ryż. Wszystko dokładnie przyprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.
  3. Tak przygotowany farsz rozkładamy na 24 liściach winogron i zawijamy z nich gołąbki. Pozostałe sześć liści winogronowych układamy na dnie garnka a na nich układamy gołąbki.
  4. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, która nam została i zalewamy do przykrycia gołąbków wodą. Gotujemy około pół godziny na niewielkim ogniu.

Gołąbki dolmadakia gotowe, można się zajadać.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ogórki kiszone inaczej
Gwiazdka

Ogórki kiszone inaczej

Kiedyś dostałam ogórki a kiszone miałam już zrobione. Postanowiłam żeby było troche odmiany zrobić tak :)
Muffinki z borówkami
Gwiazdka

Muffinki z borówkami

Szybki deser dla niespodziewanych gości :)
Kotleciki zapiekane
Gwiazdka

Kotleciki zapiekane

Przepyszne kotlety zapiekane z sezonowymi wazrywami.
Zrazy nadziewane cukinią
Gwiazdka

Zrazy nadziewane cukinią

Schab zwijamy w przepysznym sosie polecam.
warzywna sałatka zimowa
Gwiazdka

warzywna sałatka zimowa

Zimowa porą brakuje nam warzyw, dlatego warto zrobić zapasy :)
Lasange pyszna w innej wersji
Gwiazdka

Lasange pyszna w innej wersji

Lasange zwinieta w boczku , daje nam wyrazisty smak co sprawia że jest pyszna. Po wyjęciu nie rozpada się :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!