Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która nie zawiera żadnych sztucznych, gotowych dodatków a jedynie zdrowe bogate w witaminy warzywa. Stanowi mix tego co najbardziej potrzebne naszym organizmom. Zupa szczypiorkowa to prawdziwa bomba witaminowa, w mojej wersji z dodatkiem aromatycznego szczypiorku podana z grzankami.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Risotto to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni włoskiej. Sezon na grzyby to doskonała okazja do przyrządzenia risotta z kurkami. Słodkie, aromatyczne grzyby, odpowiednio ugotowany ryż, cebulka i odrobina białego wina to mój sekret na doskonałe risotto z kurkami.
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Ile osób, tyle preferencji co do pizzy. Trudno jednak zrobić ulubioną pizzę nie wiedząc jak przyrządzić podstawowe ciasto na pizzę. Jeżeli opanujesz podstawowy przepis na ciasto do pizzy - jesteś w domu. Kiedy poznasz dokładnie działanie twojego piekarnika, przygotowanie ciasta do pizzy będzie bardzo proste!
Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.
Przepis na zapiekankę z makaronem nie jest skomplikowany, a danie powstaje naprawdę szybko. Co najważniejsze - makaron zapiekany z kurczakiem jest naprawdę pyszny, dlatego warto robić zapiekanki makaronowe, a szczególnie zapiekankę makaronową z kurczakiem.
Karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillowaniem. Nic bardziej mylnego. Stanowi doskonałe danie obiadowe, zwłaszcza jeśli ją przygotować w jarzynach i podać z białą kaszą gryczaną. Taka karkówka to niebo w gębie, a suszone pomidory dodają jej tylko charakteru.
Przepis na risotto zdecydowanie często gości u mnie w domu, bo ta jednogarnkowa potrawa nie dość, że szybka, to przepis na risotto jest naprawdę łatwy. A jak dodamy do warzyw również kiełbasy, wtedy risotto znika z talerzy naprawdę rach ciach :)
Przepis na kartoflankę. Gdy mamy ochotę na pożywny i rozgrzewający obiad polecam ugotować tę zupę, która jest niezwkle pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Polecam.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.