Typowa fasolka po bretońsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
30 Ocen
Ilość porcji: 5
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Składniki:
- 40 dag fasoli Jaś
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- majeranek
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolka po bretońsku - pyszny przepis. Oto, jak robimy:
- Fasolkę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc.
- Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na oliwie.
- Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko zagotować.
- Gotową fasolkę podawać na gorąco z pieczywem.
Fasolka po bretońsku gotowa. Smacznego!
Autor: Wiktor
Polecamy również
Fasolka inaczej niż po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Czasami trzeb urozmaicić tradycyjne dania, dlatego postanowiłam to zrobić z fasolką, kt...Fasolka po bretońsku - prosty przepis
Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w pr...Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
Fasolka po bretońsku to niezwykle aromatyczna, jednoskładnikowa potrawa. Sycąca i nie wymagająca większej praktyki kulin...Wspomnieniowa fasolka po bretońsku
Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W d...Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich...Zobacz więcej przepisów na: