Fasolka na szybko z cebulą i parówką.

Fasolka na szybko z cebulą i parówką.

Ocena:

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szybko i jest bardzo syta. Podaję fasolkę po bretońsku ze świeżym pieczywem. Polecam przepis na fasolkę po bretońsku.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej ( drobnej )
  • 2 cebule
  • około 35 dag cienkich parówek ( użyłam drobiowych )
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • zioła prowansalskie według uznania
  • przyprawa do dań z fasoli według uznania
  • pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na fasolkę po bretońsku:

  1. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć mieszając do zrumienienia się cebuli, wsypać mąkę i chwilę przesmażyć, nastepnie wlać gorący bulion i gotować do miękkości cebuli.
  3. Parówki pokroić w plasterki.
  4. Fasolkę odsączyć z zalewy.
  5. Parówki, fasolkę i koncentrat dodać do cebuli i chwilę razem pogotować.
  6. Na koniec danie przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i przyprawą do fasoli.
  7. Gęstość dania zależy od nas, jak wyjdzie zbyt gęste można dodać gorącej wody lub bulionu.

Fasolka po bretońsku gotowa.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy