Fasolka na szybko z cebulą i parówką.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szybko i jest bardzo syta. Podaję fasolkę po bretońsku ze świeżym pieczywem. Polecam przepis na fasolkę po bretońsku.
Składniki:
- 1 puszka fasoli białej ( drobnej )
- 2 cebule
- około 35 dag cienkich parówek ( użyłam drobiowych )
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- zioła prowansalskie według uznania
- przyprawa do dań z fasoli według uznania
- pieprz ziołowy do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis na fasolkę po bretońsku:
- Cebule obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
- W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć mieszając do zrumienienia się cebuli, wsypać mąkę i chwilę przesmażyć, nastepnie wlać gorący bulion i gotować do miękkości cebuli.
- Parówki pokroić w plasterki.
- Fasolkę odsączyć z zalewy.
- Parówki, fasolkę i koncentrat dodać do cebuli i chwilę razem pogotować.
- Na koniec danie przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i przyprawą do fasoli.
- Gęstość dania zależy od nas, jak wyjdzie zbyt gęste można dodać gorącej wody lub bulionu.
Fasolka po bretońsku gotowa.
Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Fasolka-fasolka
FasolkaFasolka na szybko z cebulą i parówką.
Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szyb...Typowa fasolka po bretońsku
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólne...Smaczna fasolka po bretońsku
Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych po...Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich...Zobacz więcej przepisów na: