Pyszny pachnący ziołami chlebek,upiekłam na kolację i bardzo nam smakował. Polecam, a będzie Wam smakował.
Ciasto:
4 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
ciepła woda (około 1 szklanka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowe składniki:
10 dag dowolnego sera żółtego ( w plasterkach )
zioła prowansalskie według uznania
suszona bazylia według uznania
papryka w proszku ostra lub słodka według uznania
olej do posmarowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
2. Do mąki dodajemy łyżeczkę soli, olej i drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłej wody.
3. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy.
4. Jedną część wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, posmarowanej masłem. Na cieście układamy warstwę sera żółtego i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Dociskamy brzegi, tak żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
5. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy ziołami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
6. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
7. Upieczony chlebek kroimy na części i podajemy. Smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu