Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Chleb ziołowy z garnka

print Drukuj
Chleb ziołowy z garnka

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny, chrupiący domowy chleb z dodatkiem ziół.

składniki

- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy (u mnie truflowa)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- po 1/3 łyżeczki majeranku, oregano i tymianku

sposób przygotowania
  1. Zaczyn na chleb: Drożdże pokruszyć do miseczki lub kubka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10 minut aż zaczyn napęcznieje.
  2. Do dużej, szerokiej miski wsypać mąkę, sól, dodać oliwę, 3/4 szklanki ciepłej wody, rozczyn z drożdży, siemię lniane oraz zioła. Składniki wymieszać dokładnie łyżką lub ręką, bez wyrabiania ciasta. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc dpo lodówki do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość.
  3. Na drugi dzień rani na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Uformować owalny bochenek, przykryć ściereczką i zostawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu, tylko góra-dół). Chleb włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką w 1/3 wysokości piekarnika. Piec najpierw przez 30 minut z pokrywką, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb i studzić na kratce.
Tagi: Chleb
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!