Chleb ziołowy z garnka

Chleb ziołowy z garnka

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Pyszny, chrupiący domowy chleb z dodatkiem ziół.

Składniki:

- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy (u mnie truflowa)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- po 1/3 łyżeczki majeranku, oregano i tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Zaczyn na chleb: Drożdże pokruszyć do miseczki lub kubka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10 minut aż zaczyn napęcznieje.
  2. Do dużej, szerokiej miski wsypać mąkę, sól, dodać oliwę, 3/4 szklanki ciepłej wody, rozczyn z drożdży, siemię lniane oraz zioła. Składniki wymieszać dokładnie łyżką lub ręką, bez wyrabiania ciasta. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc dpo lodówki do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość.
  3. Na drugi dzień rani na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Uformować owalny bochenek, przykryć ściereczką i zostawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu, tylko góra-dół). Chleb włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką w 1/3 wysokości piekarnika. Piec najpierw przez 30 minut z pokrywką, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb i studzić na kratce.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy