Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Chleb ziołowy z garnka

print Drukuj
Chleb ziołowy z garnka

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny, chrupiący domowy chleb z dodatkiem ziół.

składniki

- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy (u mnie truflowa)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- po 1/3 łyżeczki majeranku, oregano i tymianku

sposób przygotowania
  1. Zaczyn na chleb: Drożdże pokruszyć do miseczki lub kubka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10 minut aż zaczyn napęcznieje.
  2. Do dużej, szerokiej miski wsypać mąkę, sól, dodać oliwę, 3/4 szklanki ciepłej wody, rozczyn z drożdży, siemię lniane oraz zioła. Składniki wymieszać dokładnie łyżką lub ręką, bez wyrabiania ciasta. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc dpo lodówki do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość.
  3. Na drugi dzień rani na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Uformować owalny bochenek, przykryć ściereczką i zostawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu, tylko góra-dół). Chleb włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką w 1/3 wysokości piekarnika. Piec najpierw przez 30 minut z pokrywką, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb i studzić na kratce.
Tagi: Chleb
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!