Ciasto:
około 1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy lub oleju
półtorej łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
otręby pszenne do posypania formy
olej do posmarowania formy
mąka do posypania stolnicy
1. Drożdże rozcieramy dokładnie z miodem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
2. Następnie do mąki dadajemy sól, oliwę lub olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto, następnie wyrobiamy je około 5 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto nam wyrosło.
3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek.
4. Uformowany bochenek przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Po tym czasie wyrośnięty chleb pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
6. Upieczony chlebek studzimy, kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu