Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki razowej - żytniej
2 płaskie łyżeczki soli
5 dag drożdży świeżych
300 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 łyżeczka mąki razowej - żytniej
masło do posmarowania tortownicy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie chleba:
1. Drożdże i cukier rozpuszczam w ciepłej wodzie. Obie mąki mieszam z solą, wlewam drożdże i zagniatam ciasto przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
2. W tym czasie tortownicę o średnicy 23 cm smaruję masłem i posypuję 1 łyżeczką mąki razowo - żytniej.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatam na stolnicy, formuję okrągły chleb i wkładam do tortownicy. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
4. Następnie chleb piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Studzę go, najlepiej studzić na metalowej kratce. Chleb jest gotowy. Smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu