Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Razowo - żytni chleb.

print Drukuj
Razowo - żytni chleb.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny, domowy i syty. Taki domowy chleb jest najlepszy. Polecam upiec.

składniki

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki razowej - żytniej

2 płaskie łyżeczki soli

5 dag drożdży świeżych

300 ml ciepłej wody

2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

1 łyżeczka mąki razowej - żytniej

masło do posmarowania tortownicy

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

sposób przygotowania

Wykonanie chleba:

1. Drożdże i cukier rozpuszczam w ciepłej wodzie. Obie mąki mieszam z solą, wlewam drożdże i zagniatam ciasto przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

2. W tym czasie tortownicę o średnicy 23 cm smaruję masłem i posypuję 1 łyżeczką mąki razowo - żytniej.

3. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatam na stolnicy, formuję okrągły chleb i wkładam do tortownicy. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

4. Następnie chleb piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Studzę go, najlepiej studzić na metalowej kratce. Chleb jest gotowy. Smacznego.

Tagi: Chleb
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!