Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Często piekę i wymyślam nowe wersje. Tym razem polecam pyszny i wyjątkowy chlebek marchewkowy. Zapraszam:)
Ciasto na chleb:
1 marchewka (około 10 dag )
półtorej łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
Dodatkowe składniki:
otręby pszenne do posypania formy
olej do posmarowania formy
mąka do podsypania stolnicy
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłej wody. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''.
2. W tym czasie marchewkę obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
3. Następnie do mąki wsypujemy sól, dodajemy marchewkę, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy ciasto tak przez około 5 minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
4. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm. Ponownie odstawiamy go na pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Tak przygotowany i wyrośnięty chlebek pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony studzimy, kroimy i podajemy.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu