Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Chlebek marchewkowy.

print Drukuj
Chlebek marchewkowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Często piekę i wymyślam nowe wersje. Tym razem polecam pyszny i wyjątkowy chlebek marchewkowy. Zapraszam:)

składniki

Ciasto na chleb:

1 marchewka (około 10 dag )

półtorej łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cukru

5 dag drożdży

1 szklanka ciepłej wody

3 szklanki mąki pszennej

 

Dodatkowe składniki:

otręby pszenne do posypania formy

olej do posmarowania formy

mąka do podsypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłej wody. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''.

2. W tym czasie marchewkę obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

3. Następnie do mąki wsypujemy sól, dodajemy marchewkę, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy ciasto tak przez około 5 minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

4. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm. Ponownie odstawiamy go na pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Tak przygotowany i wyrośnięty chlebek pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony studzimy, kroimy i podajemy.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!