Jabłkowe batoniki zbożowe

Jabłkowe batoniki zbożowe

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Batoniki zbożowe dostępne w sklepach w dużej większości są mocno naładowane cukrem, dlatego zamiast kupować tzw. "dietetyczne" batoniki zbożowe, polecam przygotować zamiennik - jabłkowe batoniki zbożowe. W sam raz do przygotowania samemu w domu! Dla liczących kalorie - jeden jabłkowy batonik zbożowy to około 230 kcal. Szczególnie polecam po treningu :)

Składniki:

  • Płatki zbożowe, np żytnie 3 łyżki
  • Miód łyżeczka
  • Jabłko 1/2 sztuki
  • Słonecznik lub inne pestki łyżeczka
  • Żurawina łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

I przepis na jabłkowe batoniki zbożowe

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
  2. Wybrane nasiona uprażyć na suchej patelni
  3. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  4. Wszystkie składniki żurawinę, nasiona, jabłko, miód i sok z cytryny wymieszać 
  5. Spróbować odrobinę gotowej masy - ewentualnie dodać odrobinę wiecej miodu/soku z cytryny
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować podłużny batonik
  7. Piec 20 minut (w temp. 200°C) stale sprawdzając stan batoników

Gotowe :)

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy