Takie batoniki są chrupiące, domowe i najlepsze. Polecam przygotować dla dzieci.
pół szklanki rodzynek
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
1. Najpierw płatki, orzechy i słonecznik prażymy na suchej i gorącej patelni.
2. W garnku zagotowujemy cukier z wodą, dodajemy miód, rodzynki i uprażone składniki, całość dokładnie mieszamy.
3. Następnie masę wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na odpowiedniej grubości placek. Przekładamy go na blaszkę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Pieczemy oczywiście na suchej blaszce ( bez papieru ).
4. Upieczony placek studzimy i gdy stwardnieje kroimy go na batoniki.
5. Batoniki są gotowe do podania. Smacznego.
Czekoladowe batoniki z bakaliami
Domowe batoniki zbożowe w czekoladzie
Batoniki amarantusowe bez pieczenia
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu