Domowe batoniki zbożowe w czekoladzie

Domowe batoniki zbożowe w czekoladzie

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Nie ma jak domowe batoniki, wiemy co jemy, prawda? Przepis na zbożowe batoniki z czekoladą jest bardzo prosty, więc nie ma na co czekać tylko korzystac :)

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej 90% Wawel
  • 30 dag płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 100 g masła
  • 100 g miodu

Sposób przygotowania:

Przepis na zbożowe batoniki w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy podgrzac masło z miodem aż się dobrze rozpuści.
  2. Nastepnie do misku musimy wsypać płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni, sezamu oraz posiekane rodzynki.
  3. Kolejnym krokiem jest wlanie roztopionego masła z miodem do płatków, które musimy dokładnie wymieszac i zostawić na około pół godziny, żeby zmiękły.
  4. Teraz wykłożyć musimy blachę (25x30 cm) papierem i na blachę następnie wyłożyć płatki, które dobrze trzeba docisnąć.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec około pół godziny. Zostawić do ostygnięcia.
  6. Gdy nasza masa ostygnie musimy ją teraz pokroić w prostokąty, a w tzw. międzyczasie trzeba posiekać czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie pokrojone batoniki nasmarować czekoladą.

I w ten sposób przepis na dompowe batoniki mamy wykonany :) Zbożowe batoniki w czekoladzie będa idealną przekąską.

Smacznego!

Autor: Wawel

Polecamy nasze przepisy