Ciasto z figami

Ciasto z figami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na ciasto z figami dla wielbicieli bakalii! Ciasto z figami wygląda świetnie i super smakuje. POlecam!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 4 dag kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 dag mąki
  • 28 dag cukru
  • Ciasto z figami:
  • 20 dag krojonych drobno fig
  • 20 dag rodzynek
  • 12 białek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek cukru
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • Masa:
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 margaryna
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki alkoholu
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z figami w kilku krokach:

  1. Przepis na biszkopt:
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy delikatnie. Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 min. Studzimy i przekrawamy na pół.
  4. Ciasto z figami:
  5. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wszystkie wymienione w składnikach bakalie tj. orzechy, figi pokrojone drobno i rodzynki oraz mąkę pszenną i proszek od pieczenia.
  6. Mieszamy i pieczemy w formie 25/36 do 40 minut w 180 stopniach.
  7. Masa:
  8. Żółtka z cukrem ucieramy na parze do 15 minut. Studzimy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku. Studzimy.
  9. Margarynę ucieramy i łączymy z zimną czekoladą, żółtkami i alkoholem do smaku.
  10. Przełożenie ciasta:
  11. Biszkopt- masa- ciasto z figami- masa- biszkopt- dekoracja

Ciasto z figami gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy