Ciasto z bezami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen
Ilość porcji: 20
Przepis na ciasto z bezami polecam, bo to ciasto na każdą okazję! Ciasto z bezami doskonale wygląda i obłednie smakuje.
Składniki:
- Ciasto:
- Margaryna
- 6 jaj
- 1 szkl cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szkl mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa:
- 4 żółtka
- 50 dag masła
- 3 łyżki alkoholu
- 0,75 szkl cukru
- 10 dag bez
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 8 herbatników
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z bezami w kilku krokach:
- Ciasto:
- Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości.
- Następnie wyspujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy na wolnych obrotach.
- Z białek ubijamy pianę i na końcu mieszamy z ciastem. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
- Masa:
- Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Następnie studzimy.
- Masła ocieramy i łączymy z żółtkami.Dodajemy alkohol i do smaku i porcjami serek mascarpone. Nadal ucieramy.
- Ciasto smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy na niego masę, w którą wbijamy beziki, ciasto wyrównujemy łyżką, aby nie było widać bezików. Posypujemy rozkruszonymi herbatnikami.
Ciasto z bezami gotowe.
Smacznego!
Autor: aga-27
Polecamy również
Piegusek
Przepis jest łatwy, tzw. szklankowy, a ciasto zawsze wychodzi idealnieSernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami.
Taki sernik jest lekki i bardzo pyszny. Do tego ładnie się prezentuje.Bezglutenowe brownie.
Bez jajek,cukru, mąki.Ciasto z pomarańczową nutką.
Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Idealne do popłudniowej kawy lub herbaty.Ciasto cappuccino
Lekkie i przepyszne ciasto o smaku cappuccino. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne:) PolecamyZobacz więcej przepisów na: