Ciasto z bezami

Ciasto z bezami

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na ciasto z bezami polecam, bo to ciasto na każdą okazję! Ciasto z bezami doskonale wygląda i obłednie smakuje. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Margaryna
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 50 dag masła
  • 3 łyżki alkoholu
  • 0,75 szkl cukru
  • 10 dag bez
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 8 herbatników

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z bezami w kilku krokach:

  1. Ciasto:
  2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości.
  3. Następnie wyspujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Z białek ubijamy pianę i na końcu mieszamy z ciastem. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
  5. Masa:
  6. Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Następnie studzimy.
  7. Masła ocieramy i łączymy z żółtkami.Dodajemy alkohol i do smaku i porcjami serek mascarpone. Nadal ucieramy.
  8. Ciasto smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy na niego masę, w którą wbijamy beziki, ciasto wyrównujemy łyżką, aby nie było widać bezików. Posypujemy rozkruszonymi herbatnikami.

Ciasto z bezami gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy