Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Lekkie i przepyszne ciasto o smaku cappuccino. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne:) Polecamy

Składniki:

Biszkopt:
4 jaja
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cappuccino:
3 żółtka
0,75 szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cappuccino
1 kostka masła 250g

Bita śmietana:
500ml kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Woda do nasączenia:
0,75 szklanki wrzącej wody
6 łyżeczek cappuccino

Dodatkowo:
1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:


Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na blachę 36cmx25cm. Piec 30 minut na 150 stopni.

Masa cappuccino: Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mleko zmieszać z mąkami. Cappuccino zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Do masy z żółtek dodawać powoli mleko wymieszane z mąką oraz ostudzone cappuccino. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt.

Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.

Śmietankę wyłożyć na masę cappuccino.

Posypać tartą czekoladą. Smacznego:)

# Tagi:

Autor: EwelinaP

Polecamy również

danio-ciasto

Danio-ciasto

Każdego zaskoczy że robi się biszkopt bez użycia mąki, zamiast maki dodajemy proszek budyniowy.
ciasto-piernikowe-przekladane-masa-z-daktyli-i-suszonej-sliwki

ciasto piernikowe przekładane masą z daktyli i suszonej śliwki

pyszne ciasto nasaczone rumem ,przłożone masą
ciasto-dyniowe

Ciasto dyniowe

Aromatyczne i wilgotne ciasto z dynią
strucla-z-kajmakiem

Strucla z kajmakiem.

Pyszna idealna i słodka. W sam raz na podwieczorek.
piaskowiec-z-lukrem-i-owocami

Piaskowiec z lukrem i owocami.

Bardzo słodkie ciasto przełamałam kwaśnym lukrem i kwaśnymi malinami. Wyszło naprawdę bardzo pysznie. Polecam na podwiec...

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy