To ciasto jest bardzo proste i szybkie wykonaniu. Sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego i niezbyt pracochłonnego. Idealne będzie do popołudniowej kawki. Polecam.
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
około 20 truskawek
cukier puder do posypania ciasta
1. Najpierw umyć truskawki, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na pół.
2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, kakao, mąkę i sodę oczyszczoną, chwilę miksować do połączenia się składników.
3. Do ciasta wrzucić truskawki i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.
5. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Rolada truskawkowa w kropeczki
Drożdżowe gniazdko z truskawką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu