Ciasto z truskawkami na zimno

Ciasto z truskawkami na zimno

Ocena: ★

81 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Oto ciasto z truskawkami przy którym nikt się jeszcze nie napracował oprócz miksera. Ciasto z truskawkami i serkami homogenizowanymi nie należy do zbyt wyrafinowanych, ale każdy je lubi. Pewnie dlatego tak często go przygotowujemy, zwłaszcza dla naszych milusińskich. Aż miło popatrzeć jak ciasto z truskawkami znika z ich talerzy, a nie da się też ukryć, że z naszych również :) Takze polecam przepis na ciasto z truskawkami!

Składniki:

  • 2 paczki biszkoptów, najlepiej dość miękkich i okrągłych
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (te mniejsze)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 dag zmiksowanych truskawek
  • 30 szt. truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami  na zimno, przepis na  ciasto z truskawkami  tak, jak je robię:

  1. Na blaszkę lub tortownicę układamy bardzo gęsto biszkopty.
  2. Do dość wysokiego naczynia wkładamy serki homogenizowane i wlewamy mleko oraz wsypujemy jedną suchą galaretkę w proszku - dzięki temu nie musimy używać żelatyny i nam się powinno wszystko ładnie zsiąść.
  3. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy zmiksowane w blenderze truskawki. Gotową masę truskawkową wykładamy na biszkopty.
  4. Do masy wkładamy truskawki i wylewamy na wierzch wcześniej rozpuszczone i tężejące już 2 galaretki truskawkowe.
  5. Ciasto z truskawkami   wkładamy do lodówki, najlepiej na 1-2 godziny i po tym czasie mamy pyszne  ciasto z truskawkami, którym możemy się delektować :)


Życzę smacznego.

Autor: Sandomierko

Polecamy nasze przepisy