Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

print Drukuj
Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.8

4 oceny

Sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami. Pyszne ucierane ciasto i kwaśne owoce to idealne połaczenie, nie za słodkie lecz w sam raz :)

składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kostki rozpuszczonej margaryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag jeżyn
  • 10 dag porzeczek czarnych i czerwonych
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 90 g margaryny
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami w moim wydaniu:

  1. Najpierw robimy ciasto, które mikserem uciera się dość szybko (ok 10 minut) więc od początku możemy nastawić już piekarnik na 170 stopni. Oddzielamy żółka od białek. Mikserem ubijamy w wysokim naczyniu białka, dodajemy do nich żółtka.  Dodajemy cukier  i miksujemy aż utrzemy cukier.
  2.  Teraz trzeba dodać resztę składników mieszając na mniejszych obrotach, na końcu rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .
  3.  Gdy ciasto mamy już gotowe to wlewamy je do foremki i układamy na nim owoce.
  4.  Pora na kruszonkę: wrzucamy do wyższego naczynia wszystkie składniki i miksujemy dosłownie 5-10 sekund aby składniki się tylko delikatnie połączyły, obsypujemy kruszonką ciasto. Jeżeli za długo będziemy miksować to składniki się połączą w gęstą masę i wtedy też nic się nie dzieje bo wystarczy wtedy łyżeczką nałożyć na owoce. 
  5. Ciasto musimy piec ok. 25 minut w 170 stopniach, aż patyczek będzie suchy.

Pyszne ucierane ciasto z jezynami gotowe.

Smacznego!

Ocena:
3.8
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!