Jeżynowa pianka na biszkopcie

Jeżynowa pianka na biszkopcie

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jak zrobić ciasto z jeżynami? O tak, oto sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami, pyszne ciasto z dodatkiem jeżyn i borówki. Wspaniałe ciasto zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jeżyny
  • masa:
  • ser ricotta 200 gram
  • serek homogenizowany 200 gram
  • cukier 1/2 szklanki 
  • galaretka owoce leśne 2 sztuki
  • żółtka 2 sztuki
  • jeżyny
  • borówki
  • góra ciasta:
  • galaretka owoce leśne 1 szt 
  • jeżyny
  • borówki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami w moim wykonaniu:

  1. najpierw musimy białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno
  2. następnie trzeba żółtka ubić z cukrem, mąkę przesiac z proszkiem i dodać do masy jajecznej, a potem wszystko delikatnie wymieszać
  3. teraz trzeba ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, a na wierzch ciasto poukładać jeżyny
  4. ciasto trzeba piec w 180 stopniach 20 minut
  5. w międzyczasie robimy masę i najpierw trzeba serki wymieszać w misce, dodać cukier i żółtka i wszystko dokładnie wymieszać
  6. teraz trzeba galaretki rozpuścić w 300 ml wody i odstawić aż zacznie tężeć
  7. dodać do serków tężejącą galaretkę oraz jeżyny
  8. ciasto po upieczeniu musimy schłodzić i na zimne ciasto trzeba przelać masę,  poukładać owoce, zalac galaretką
  9. ponownie trzeba wszystko schłodzić

Pyszne ciasto z jeżynami gotowe.

Smacznego!

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy