Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.

print Drukuj
Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
2.5

4 oceny

Przepis na ciasto z jeżynami przyda się, gdy w ogródku obrodzą nam pyszne i piękne jeżyny, jak mi co roku. Ciasto z jeżynami według tego przepisu jest pyszne, delikatne a dzięki jeżynom jest lekko kwaskowe. Polecam sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami, które każdemu smakuje :)

składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  •  
  • Dodatkowo:
  • około 3 szklanki jeżyn
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z jeżynami, sprawdzony i wypróbowany, więc polecam :)

  1. Najpierw roztapiamy masło czy margarynę w garnku i odstawiamy, żeby lekko przestygło.
  2. Do miski wbijamy jajka, następnie cukier i ubijamy, żeby masa zrobiła się puszysta. Teraz dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto wykładamy na blachę - moja ma rozmiar 21 cm x 25 cm.
  4. Teraz odpowiedź na pytanie: jak zrobić kruszonkę? :) Składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki. 
  5. Umyte i osuszone jeżyny układamy na cieście i posypujemy kruszonką.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto z jeżynami około 45 minut aż się zarumieni. Najlepiej sprawdzić czy jest upieczone suchym patyczkiem.

Ciasto z jeżynami i kruszonką gotowe. Teraz je studzimy, kroimy i wcinamy :)

Smacznego!

Ocena:
2.5
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!