Jeżynowa mozaika

Jeżynowa mozaika

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami - oto jeżynowa mozaika - swietne ciasto, kolorowe i apetyczne jest! Jak wykorzystać jeżyny? Ja robię to tak! :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody
  • ¼ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl kawy cappuccino
  • 0,5 łyżeczki proszku
  • 0,35 szkl cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 dag jeżyn
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 0,5 szkl wrzątku
  • Galaretka kawowa:
  • 0,5 litra wrzątku
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Cukier do smaku
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Delicje

Sposób przygotowania:

Oto jak wykorzystać jeżyny - polecam sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami:

  1. Na początku upieczmy ciasto czyli z białek i cukru ubijmy pianę dodajmy pozostałe składniki. Upiec w tortownicy o średnicy 22 cm ok. 20 minut.
  2. Przygotujmy masę śmietanową: śmietankę ubijamy. Jeżyny miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku. Tężejacą dodajemy do śmietany wraz z jeżynami.
  3. Przygotujmy masę z dżemem czyli zmiksujmy go najpierw.  Galaretkę truksawkową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i zimną wlewamy do dżemu odkładamy do lekkiego tężenia.
  4. We wrzątku należy rozmieszać kawę żelatynę i osłodzić do smaku.
  5. Gotowe ciasto lub torcik : na spodzie ciasto- masa śmietankowa- delicje- tężejąca masa brzoskwiniowa- galaretka kawowa- dekorujemy bitą śmietaną. 

Pyszne ciasto z jeżynami gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy