Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

Ocena: ★

35 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jeśli nie lubicie jeść gorących potraw w letnie, upalne dni, proponuję chłodnik. Nie wymaga zbyt wielu składników. Chłodnik przyrządza się bardzo szybko, a najlepszy jest chłodnik litewski. W moim domu chłodnik podaję regularnie, gdy tylko dostępne są młode buraczki.

Składniki:

  • Pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami)
  • Ogórki (dwa, trzy gruntowe, lub jeden szklarniowy)
  • Koperek (może być nawet pół szklanki)
  • Szczypiorek – 2- 3 łyżki
  • Czosnek (2 ząbki. Może być jeden, ale ja uwielbiam czosnek)
  • Jaja ugotowane na twardo – 2-3 sztuki
  • Śmietana –pół szklanki. Musi być kwaśna
  • Kefir – 2 duże opakowania. Może być też jogurt naturalny. Byle nie był słodzony.

Sposób przygotowania:

Chłodnik  litewski w punktach:

  1. Przygotowanie chłodnika zaczynamy od umycia wszystkich warzyw. Boćwinkę kroimy w drobne kawałki razem z buraczkami. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (wystarczy że lekko przykryje warzywa ) i dusimy.
  2. Następnie ugotowane warzywa trzeba ostudzić. Gdy mamy już wystygniętą porcję ugotowanej boćwinki, możemy dalej przygotowywać nasz chłodnik.
  3. Dodajemy kefir i śmietanę. Rozgniatamy czosnek i dodajemy wraz z pokrojonymi szczypiorkiem, koperkiem i ogórkami.
  4. Na sam koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik   litewski  najlepiej wstawić na godzinę do lodówki. Ja podaję chłodnik   litewski z połówkami ugotowanego na twardo jajka.


Smacznego!

Autor: Serious

Polecamy nasze przepisy