Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

print Drukuj
Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.4

35 ocen

Jeśli nie lubicie jeść gorących potraw w letnie, upalne dni, proponuję chłodnik. Nie wymaga zbyt wielu składników. Chłodnik przyrządza się bardzo szybko, a najlepszy jest chłodnik litewski. W moim domu chłodnik podaję regularnie, gdy tylko dostępne są młode buraczki.

składniki
  • Pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami)
  • Ogórki (dwa, trzy gruntowe, lub jeden szklarniowy)
  • Koperek (może być nawet pół szklanki)
  • Szczypiorek – 2- 3 łyżki
  • Czosnek (2 ząbki. Może być jeden, ale ja uwielbiam czosnek)
  • Jaja ugotowane na twardo – 2-3 sztuki
  • Śmietana –pół szklanki. Musi być kwaśna
  • Kefir – 2 duże opakowania. Może być też jogurt naturalny. Byle nie był słodzony.
sposób przygotowania

Chłodnik  litewski w punktach:

  1. Przygotowanie chłodnika zaczynamy od umycia wszystkich warzyw. Boćwinkę kroimy w drobne kawałki razem z buraczkami. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (wystarczy że lekko przykryje warzywa ) i dusimy.
  2. Następnie ugotowane warzywa trzeba ostudzić. Gdy mamy już wystygniętą porcję ugotowanej boćwinki, możemy dalej przygotowywać nasz chłodnik.
  3. Dodajemy kefir i śmietanę. Rozgniatamy czosnek i dodajemy wraz z pokrojonymi szczypiorkiem, koperkiem i ogórkami.
  4. Na sam koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik   litewski  najlepiej wstawić na godzinę do lodówki. Ja podaję chłodnik   litewski z połówkami ugotowanego na twardo jajka.


Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!