Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

print Drukuj
Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

34 ocen

Jeśli nie lubicie jeść gorących potraw w letnie, upalne dni, proponuję chłodnik. Nie wymaga zbyt wielu składników. Chłodnik przyrządza się bardzo szybko, a najlepszy jest chłodnik litewski. W moim domu chłodnik podaję regularnie, gdy tylko dostępne są młode buraczki.

składniki
  • Pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami)
  • Ogórki (dwa, trzy gruntowe, lub jeden szklarniowy)
  • Koperek (może być nawet pół szklanki)
  • Szczypiorek – 2- 3 łyżki
  • Czosnek (2 ząbki. Może być jeden, ale ja uwielbiam czosnek)
  • Jaja ugotowane na twardo – 2-3 sztuki
  • Śmietana –pół szklanki. Musi być kwaśna
  • Kefir – 2 duże opakowania. Może być też jogurt naturalny. Byle nie był słodzony.
sposób przygotowania

Chłodnik  litewski w punktach:

  1. Przygotowanie chłodnika zaczynamy od umycia wszystkich warzyw. Boćwinkę kroimy w drobne kawałki razem z buraczkami. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (wystarczy że lekko przykryje warzywa ) i dusimy.
  2. Następnie ugotowane warzywa trzeba ostudzić. Gdy mamy już wystygniętą porcję ugotowanej boćwinki, możemy dalej przygotowywać nasz chłodnik.
  3. Dodajemy kefir i śmietanę. Rozgniatamy czosnek i dodajemy wraz z pokrojonymi szczypiorkiem, koperkiem i ogórkami.
  4. Na sam koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik   litewski  najlepiej wstawić na godzinę do lodówki. Ja podaję chłodnik   litewski z połówkami ugotowanego na twardo jajka.


Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Truskawkowe ciasto
Gwiazdka

Truskawkowe ciasto

Przepis na ciasto z truskawkami. Bardzo dobre ciasto z masą, która nie jest bardzo słodka, szybko sie robi. Po prostu pyszne ciasto z truskawkami :)
Kopertki z mozzarellą i pomidorem
Gwiazdka

Kopertki z mozzarellą i pomidorem

Szybkie danie i sezonowe z wykorzystaniem pomidora i cukini
Nadziewane twarogiem koszyczki
Gwiazdka

Nadziewane twarogiem koszyczki

czasami warto zjeść cos bez mięsnego a równiez dobrego.  
Zapiekane udka w sosie tatarskim
Gwiazdka

Zapiekane udka w sosie tatarskim

trochę pracy jest szczególnie z wyjęciem kości ale naprawdę warto
Kotlety schabowe z kapuścianą kołderką
Gwiazdka

Kotlety schabowe z kapuścianą kołderką

Sezon na warzywa się zaczął trzeba fanatzyjnie wykorzystać a tą fantazję polecam :)
Schabowe roladki z mozzarellą
Gwiazdka

Schabowe roladki z mozzarellą

Roladki schabowe można wymyślać na różne sposoby i proponuję taki :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!