Taki chłodnik można przygotować na pyszny deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad. Można posłodzić jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający. Z kolei kardamon nadawał mu wyjątkowego aromatu. Polecam ten pyszny przepis.
Składniki na chłodnik:
40 dag jogurtu naturalnego
1 szklanka borówek leśnych
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
ewentualnie cukier brązowy do smaku
2 szklanki makaronu kokardek
1 łyżka oleju
sól do smaku
2 szklanki makaronu kokardek
borówki do dekoracji
1. Makaron należy ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzić i przelać zimną wodą, tak żeby się nie posklejał, następnie wystudzić.
2. Borówki umyć i osuszyć, następnie zmiksować je blenderem na gładki mus, dodać kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie zmiksować.
3. Do miski przełożyć jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlać mus jagodowy i dokładnie wymieszać ( nie miksować ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.
4. Przygotowany chłodnik rozlać do miseczek, nałożyć porcje makaronu i udekorować borówkami. Chłodnik można podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.
5. Smacznego.
Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy.
Chłodnik na soku pomidorowym z jajkiem.
Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty.
Kokardki z warzywami i kurczakiem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu