Chili con carne - wegetariańska wersja

Chili con carne - wegetariańska wersja

Ocena: ★

22 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Chili con carne to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, ostrej przyprawy chili oraz płynu w postaci wody lub bulionu... Jednak chili con carne można również przygotować w wersji wegetariańskiej; chociaż właściwie takie danie nazywa się chili sin carne... Chili con carne -wegetariańska wersja idealnie sie sprawdzi gdy ogarnie Was chęć ostrych smaków! Polecam :)

Składniki:

  • Czerwona fasola 2 puszki
  • Pomidory krojone 2 puszki
  • Seler naciowy 4 łodygi
  • Czerwona cebula 2 sztuki
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Kukurydza 1/3 puszki
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Marchew 1 sztuka
  • Kminek mielony 3/4 łyżeczki
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 0,5 łyżeczki
  • Papryka wędzona 0,5 łyżeczki
  • Cynamon szczypta
  • Ocet winny 1 łyżeczka
  • Cukier trzcinowy 1/4 łyżeczki
  • Kolędra /natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

A jak przygotować chili con carne - wegetariańską wersję? Oto przepis :)

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, resztę warzyw podobnie należy pokroić w drobną kostkę
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy
  3. Dokładnie wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez kwadrans
  4. Dodać fasolę, kukurydzę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, odrobinę soli i dużo czarnego pieprzu i resztę przypraw - do smaku
  5. Dokładnie wymieszać i dusić przez przynajmniej godzinę, kontrolując gęstość
  6. Pod koniec gotowania spróbować i doprawić: dodać soli, ostrej papryki lub pieprzu

Podawać z ryżem brązowym lub pieczywem, każdą porcję posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy