Meksykańskie chilli con carne

Meksykańskie chilli con carne

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na chili con carne, pyszne i sycące. Idealne dla osób lubiących ostrzejsze, zdecydowane smaki. Kuchnia meksykańska w pełnej krasie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego(najlepiej wołowe)
  • 2 szt. pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • chilli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na chili con carne, pyszne i aromatyczne:

  1. Cebulę obrałam z łupin i pokroiłam w kostkę. Obrany czosnek pokroiłam natomiast w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek zeszkliłam na patelni.
  2. Dołożyłam mięso. Gdy przestało być surowe wlałam bulion. Paprykę pokroiłam w paski, pomidory w kostkę. Dodałam do mięsa. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Doprawiłam też chilli.
  3. Dusiłam pod przykryciem przez 30 minut. Dodałam kukurydzę i fasolę. Dusiłam jeszcze przez 15 minut.
  4. Chili con carne najlepiej smakuje z ryżem. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. 

Pyszne i sycące chili con carne gotowe.

Smacznego!

 

Polecamy nasze przepisy