Chili con carne - sprawdzony przepis

Chili con carne - sprawdzony przepis

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Chili con carne - tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często w fastfood'ach i amerykańskich barach.... W takim  razie czy fastfood może być zdrowy? Jasne, że tak! Dietetyczne plusy chili con carne to: pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa oraz fasoli, dodatkowo w chili con carne znajdziemy dużo warzyw i przypraw.... Jednym słowem: znakomite zdrowe danie; w dodatku klasyk!

Składniki:

  • Wołowina (zmielona) 500 g
  • Pomidory 1 puszka
  • Czerwona papryka 1 sztuka  
  • Fasola czerwona puszka
  • Boczek najlepiej wybrać chudy 50 g
  • Bulion wołowy (można zastąpić wodą) około 100 ml
  • Oliwa 1 łyżka
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki 
  • Chili w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • Kumin w proszku 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Lubczyk 1 łyżeczka
  • Kolendra 1/2 pęczka
  • Sos sojowy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Oto przepis na chili con carne - sprawdzony przepis

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę obrać z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę
  2. Boczek dość drobno posiekać - jeżeli jest tłusty można nie dodawać całego tłuszczu
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kminek, oregano, lubczyk i mieszając smażyć przez kilka minut
  4. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek - obsmażyć z każdej strony
  5. Doprawić sosem sojowym
  6. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać
  7. Doprawić pieprzem, szczyptą soli (w razie potrzeby)
  8. Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać
  9. Dodać paprykę 
  10. Podlać gorącym bulionem
  11. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając
  12. Pod koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę - gotować pod przykryciem przez kilka minut
  13. Kolendrę drobno posiekać i posypać nią chili - jeżeli nie lubicie kolendry zaspąpcie ją naszą polską natką pietruszki

Podawać na gorąco z kaszą, nachosami lub plackami tortilli, równie pysznie smakuje z dodatkiem guacamole czy jogurtu

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy