Zaczynam od rozczynu: Drożdże dokładnie rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2.
Następnie wykonuję ciasto: Masło roztapiam i lekko studzę ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijam jajko, dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewam ciepłe mleko ( mleka dodaję tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Następnie ciasto wyrabiam kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki, każdą smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami owsianymi. Następnie układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4.
Po tym czasie piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.
Upieczone bułeczki studzę, przekrawamy na pół, smaruję dżemami, podaję i życzę smacznego.
Drukuj Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. Życzę smacznego.
Bułki pszenno-orkiszowe.
Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.
Pszenne bułki na mleku
Takie domowe pieczywo jest najlepsze, warto poświęcić trochę czasu i je upiec. Z tego przepisu wychodzi aż 16 pszennych bułek na mleku z chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie i na kolację.
Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym
Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc swój czas i upiec takie o to bułeczki pszenno-orkiszowe, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem.
Przekąska
Zakąski zawsze robimy na grilla bo najlepiej się sprawdzają, ale także na różne uroczystości. Ser i szynka fajnie się ze sobą komponują a farsz dobrze doprawiony bazylią i oregano nadaje zakąsce super smaku:)
Sałatka pieczarkowa
Uwielbiam takie sałatki, robi się ja bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Ta sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację. Do sałatki najlepiej użyć buraczków tartych na dużych oczkach.
deser karmelowy
karmelowy deser z płatków owsianych z dodatkiem świeżej figi
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×