Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Polecam bardzo pyszne bułeczki. Mają chrupiącą skórkę. Polecam podać z dżemem na śniadanie.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki pszennej

 

Składniki na ciasto:

pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

50 dag mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłego mleka

2 kopiaste łyżki masła

1 jajko

2 płaskie łyżeczki soli

 

Dodatkowe składniki:

1 małe jajko

kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych

mąka pszenna do posypania stolnicy

pół słoiczka dżemu z rokitnika

pół słoiczka dżemu z czarnego bzu

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznych bułeczek:

1.
Zaczynam od rozczynu: Drożdże dokładnie rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2.
Następnie wykonuję ciasto: Masło roztapiam i lekko studzę ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijam jajko, dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewam ciepłe mleko ( mleka dodaję tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Następnie ciasto wyrabiam kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki, każdą smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami owsianymi. Następnie układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4.
Po tym czasie piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.
Upieczone bułeczki studzę, przekrawamy na pół, smaruję dżemami, podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy