Zaczynam od rozczynu: Drożdże dokładnie rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2.
Następnie wykonuję ciasto: Masło roztapiam i lekko studzę ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijam jajko, dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewam ciepłe mleko ( mleka dodaję tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Następnie ciasto wyrabiam kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki, każdą smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami owsianymi. Następnie układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4.
Po tym czasie piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.
Upieczone bułeczki studzę, przekrawamy na pół, smaruję dżemami, podaję i życzę smacznego.
Drukuj
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. Życzę smacznego.
Bułki pszenno-orkiszowe.
Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.
Pszenne bułki na mleku
Takie domowe pieczywo jest najlepsze, warto poświęcić trochę czasu i je upiec. Z tego przepisu wychodzi aż 16 pszennych bułek na mleku z chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie i na kolację.
Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym
Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc swój czas i upiec takie o to bułeczki pszenno-orkiszowe, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem.
Domowe batoniki
Batoniki zbożowe dostępne w sklepach w dużej większości są mocno naładowane cukrem, dlatego zamiast kupować tzw. "dietetyczne" batoniki zbożowe, polecam przygotować zamiennik - jabłkowe batoniki zbożowe. W sam raz do przygotowania samemu w domu! Dla liczących kalorie - jeden jabłkowy batonik zbożowy to około 230 kcal. Szczególnie polecam po treningu :)
Słodkie bułeczki
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że warto.Są pyszne,delikatne i mięciutkie.Jagody goji do nich idealnie pasują.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.
Jajka w sosie
Sprawdzony przepis na jajka w sosie. Tak przygotowane jajka są idealne na śniadanie lub kolację. Tanie i bardzo szybkie w przygotowaniu, do tego ładnie podane. Jajka z sosem podałam ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×