Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

print Drukuj
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Polecam bardzo pyszne bułeczki. Mają chrupiącą skórkę. Polecam podać z dżemem na śniadanie.

składniki

Składniki na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki pszennej

 

Składniki na ciasto:

pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

50 dag mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłego mleka

2 kopiaste łyżki masła

1 jajko

2 płaskie łyżeczki soli

 

Dodatkowe składniki:

1 małe jajko

kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych

mąka pszenna do posypania stolnicy

pół słoiczka dżemu z rokitnika

pół słoiczka dżemu z czarnego bzu

sposób przygotowania

Wykonanie pysznych bułeczek:

1.
Zaczynam od rozczynu: Drożdże dokładnie rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2.
Następnie wykonuję ciasto: Masło roztapiam i lekko studzę ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijam jajko, dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewam ciepłe mleko ( mleka dodaję tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Następnie ciasto wyrabiam kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki, każdą smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami owsianymi. Następnie układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4.
Po tym czasie piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.
Upieczone bułeczki studzę, przekrawamy na pół, smaruję dżemami, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!