Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pszenne bułki na mleku

print Drukuj
Pszenne bułki na mleku

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie domowe pieczywo jest najlepsze, warto poświęcić trochę czasu i je upiec. Z tego przepisu wychodzi aż 16 pszennych bułek na mleku z chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie i na kolację.

składniki

Rozczyn:

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

 

Ciasto:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kg mąki pszennej

 

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na pszenne bułki na mleku:

  1. Wykonuję rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Wykonuję ciasto: Do mąki dodaję sól i rozczyn, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto. Mleka wlewam tyle ile zabierze ciasto. Następnie ciasto wyrabiam przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy. Wyrobione przykrywam ściereczkę i odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na półtorej godziny, podczas rosnięcia ciasto conajmniej dwa razy nakłuwam trzonkiem od drewnianej łyżki.
  3. Z wyrośniętego ciasta formuję 16 okrągłych bułek, układam je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
  4. Bułki piekę w temperaturze 190 stopni przez koło 35- 40 minut do zrumienienia.

Upieczone pszenne bułki na mleku podaję i życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!