Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Pszenne bułki na mleku

print Drukuj
Pszenne bułki na mleku

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie domowe pieczywo jest najlepsze, warto poświęcić trochę czasu i je upiec. Z tego przepisu wychodzi aż 16 pszennych bułek na mleku z chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie i na kolację.

składniki

Rozczyn:

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

 

Ciasto:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kg mąki pszennej

 

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na pszenne bułki na mleku:

  1. Wykonuję rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Wykonuję ciasto: Do mąki dodaję sól i rozczyn, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto. Mleka wlewam tyle ile zabierze ciasto. Następnie ciasto wyrabiam przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy. Wyrobione przykrywam ściereczkę i odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na półtorej godziny, podczas rosnięcia ciasto conajmniej dwa razy nakłuwam trzonkiem od drewnianej łyżki.
  3. Z wyrośniętego ciasta formuję 16 okrągłych bułek, układam je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
  4. Bułki piekę w temperaturze 190 stopni przez koło 35- 40 minut do zrumienienia.

Upieczone pszenne bułki na mleku podaję i życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!